Er was eens……. , zo begint een verhaal en zo ook dat van ons.

Yvonne, mede eigenaar, creative design en verkoop:
Reeds vele jaren rijd ik al paard. Privé thuis, tijdens paard-rijdvakanties en ooit ook nog voor mijn werk. Zoals een kortstondige tijd bij de bereden politie. Diverse paarden rassen kwamen en gingen in die jaren. Maar mijn liefde en interesse voor één specifiek ras ontstond tijdens zo’n paardrijd vakantie. En dat was de Andalusiër, en het liefst een Pura Rasa Española. Een stage waarbij er met diverse PRE’s gereden kon worden resulteerde in de aankoop van Bonito.

Omdat een PRE pas laat volwassen is en Bonito toen net 3 jaar oud was, wilde ik hem de tijd geven om zich goed te ontwikkelen. Ik koos ervoor om in die tijd veel grondwerk met hem te doen. Hiervoor kocht ik destijds een touwhalster en een leadrope. Geschrokken van de toenmalige prijzen voor dit soort artikelen volgde een nauwkeurige bestudering hoe deze artikelen eigenlijk in elkaar zaten. Het resultaat was dat ik van mening was dit eigenlijk ook wel zelf te kunnen maken. Na aanschaf van één rol geschikt touw werden de voorzichtige pogingen gedaan om zelf een touwhalster te fabriceren maar wel voor eigen gebruik.

Peter: eigenaar, design en techniek 
In tegenstelling tot Yvonne die al jaren om ging met paarden, had ik helemaal niets met paarden. Enkel om deze van veraf te zien, of als figurant in western-, en ridderfilms. Nadat ik kennis maakte met Yvonne kwam het dan toch tot een fysiek contact met paarden. Dit was toen nog een tuiger. Zo kwam het dan ook tot een eerste rij ervaring en wel tijdens een vakantie rit in Turkije wat vervolgens na 5 minuten rijden eindigde in een bezoek aan de plaatselijke medische kliniek en een bijna als stretchercase terugreis naar huis. Ons volgende eigen paard was een Engels volbloed en tenslotte de PRE Bonito. Ik had ooit in mijn begin dagen bij de marine leren werken met touw. Met de komst van Bonito en de gedachte om zelf touwhalsters te gaan maken, werden deze enigzins geroestte vaardigheden na meer dan 25 jaar weer toegepast in het creeren van touwhalters en leadropes voor eigen gebruik. Wat Yvonne aan nieuwe producten of design bedenkt dat wordt door mij geknoopt.

Peter + Yvonne = Freespirit
Na onze eerste producties tot het maken van touwhalsters en leadropes voor eigen gebruik, kwamen de vragen van stalgenoten of wij ook voor hen deze konden maken. En net als bij het gooien van een steentje in water breidde de golfslag van de vraag naar touwhalsters, leadropes, sidepulls e.d. zich in de loop van de tijd steeds verder uit. Van ooit het maken voor eigen gebruik, naar het krijgen en maken van opdrachten uit Canada, de UK, diverse landen in Europa en het aanwezig zijn met een stand op internationale paarden beurzen. Door een toename aan de vraag naar touwhalsters en leadropes ontstond ook de vraag naar andere kleuren touw maar ook naar andere modellen en producten. En zo groeide onze assortiment aan artikelen en de voorraad aan touw, en werd de beschikbare opslag ruimte steeds kleiner. Tegenwoordig hebben wij ons vooral gespecialiseerd in de unieke en niet standaard artikelen. Wij proberen ons te blijven onderscheiden en staan qua ontwikkeling nooit stil. Alles is naar wens te maken en bijna niets is te gek of wij kunnen het maken.

Aan het eind van 2018 kregen wij het aanbod om een voormalig pension in de Beierse Rhön te huren, met de mogelijkheid tot koop in de toekomst. Het ging om een compleet huis, werkruimte en 4 gastenkamers. Wij hebben direct “ja”gezegd, en 4 weken later waren wij verhuisd en wonen en werken  officieel per 01-01-2019 in Duitsland. Nu zijn wij naast de activiteiten voor Freespirit Horse Art ook bezig om het pension deel op te knappen en in te richten, met als plan om het pension/B&B vanaf mei 2019 te openen voor gasten.

Bonito:
Onze nu 10 jarige PRE Andalusiërs was voor Yvonne absoluut niet de eerste keuze tijdens haar stage om te kijken met welk paard zij mogelijk een match zou hebben. Met alle eerdere paarden daarin had zij zelf het paard gekozen. Deze match was er in eerste instantie helemaal niet met Bonito. Een woest, druk en vooral onstuimig gitzwart paard was hij en hij was ook nog eens flink aan de maat ook! Dreigend stond hij groot en druk te doen vanachter de tralies van zijn stal. De stal eigenaar en een vriendin wisten echter beter, deze knappe Spanjaard zou het nieuwe paard van Yvonne gaan worden. Met de gedachte dat iedereen gek was geworden werd dit idee afgedaan als dwaze hersenspinsels. Maar Bonito dacht hier heel anders over. Hij bleef contact zoeken wat uiteindelijk resulteerde in een eerste voorzichtige poets beurt. Na enig aandringen door de stal eigenaar werd uiteindelijk Bonito toch maar eens gezadeld en volgde een ritje in de bak . Een hemels ritje werd het met een vrolijk, zeer braaf en goed luisterend paard. Achteraf bleek het de tweede maal te zijn dat Bonito een zadel op had gehad! En alle bedenkingen waren als sneeuw voor de zon verdwenen, en de beslissing was genomen. Bonito moest het gaan worden. En zo was het eigenlijk Bonito die Yvonne uitkoos als zijn toekomstige berijder, en niet andersom.

Bonito is onze testpiloot voor alle paarden artikelen. Als het bij hem werkt, en sterk en veilig is, dan pas nemen wij een artikel op in ons assortiment.

Sem & Sarah
Als laatste onderdeel van onze veestapel zijn er nog de boxers Sem en Sarah. Allebei uit het asiel gehaald nadat onze vorige honden, ook een Boxer en een Bordeaux dog na respectievelijk 11 en 10 jaar hun oogjes hadden dichtgedaan. Sem komt uit het asiel in Harderwijk en Sarah uit Turnhout België. Onze honden vervullen ook een rol in Freespirit. Zij zijn onze pasmodellen en mannequins voor onze honden artikelen, net zoals dat onze vorige honden dat zijn geweest.